Musqueteer

musQueteer logo

Energiemaatschappijen

Krijg een 360-graden beeld van je operatie en klant met data.

In de Energie branche is veel data aanwezig. Enerzijds zien we technische data die voortkomt uit de systemen en anderzijds bestaat er allerlei informatie rondom de klant. Waar het vaak aan schort, is een geaggregeerd overzicht en échte beheersing van deze data. Om een 360-graden beeld op je operatie én van de klant te krijgen, moet je slim gebruikmaken van wat je al hebt en innoveren waar nodig. Zo optimaliseren we interne processen en maken we klanten nog blijer.

Interne processen optimaliseren

In een tijdperk waarin data de drijvende kracht is achter bedrijfsinnovatie en efficiëntie, bevindt de energiesector zich in een unieke positie. Het beheer van enorme hoeveelheden gegevens is essentieel om te voldoen aan de groeiende vraag naar energie en de voortdurend veranderende marktcondities. Maar hoe kun je processen optimaliseren met data in de energiebranche? De sleutel ligt in het slim inzetten van software-oplossingen zoals Salesforce Energy & Utilities Cloud, samen met cruciale aspecten zoals data migratie, release management, change management, en agile implementatiemanagement.

Data Migratie in de Energiebranche: Overgang naar de Cloud

Het beheren van grote hoeveelheden gegevens is een kenmerk van de energiesector. Gegevens variëren van klantinformatie tot operationele gegevens en financiële gegevens. Het migreren van deze gegevens naar een geavanceerde cloudoplossing zoals Salesforce Energy & Utilities Cloud is een cruciale eerste stap.

Data migratie omvat het veilig overbrengen van historische gegevens en lopende gegevens van bestaande systemen naar de nieuwe (cloud)omgeving. Het doel is om gegevensconsistentie en -integriteit te behouden, zodat beslissingen kunnen worden genomen op basis van échte, nauwkeurige informatie in plaats van een algemene schatting.

Hier komt onze expertise in datamigratie en ervaring met Salesforce van pas. Het is van essentieel belang om de juiste tools en processen te gebruiken om een soepele en gecontroleerde migratie te waarborgen. Hiermee leg je de basis voor gegevensgestuurde besluitvorming in de energiebranche.

Release management Leads kansen conversies

Release Management: continu verbeteren met data

Als je als organisatie gekozen hebt voor nieuwe software, zoals Salesforce, is het belangrijk om release management toe te passen. Dit omvat het plannen, testen en implementeren van updates, nieuwe functies en verbeteringen. In een sector die voortdurend evolueert, is het noodzakelijk om wendbaar te zijn en snel te reageren op veranderende eisen en kansen.

Release management is cruciaal om ervoor te zorgen dat je altijd toegang hebt tot de nieuwste technologie en functies die moderne software te bieden heeft. Dit verbetert niet alleen de efficiëntie van je interne processen, maar stelt je ook in staat om beter in te spelen op de behoeften van klanten en veranderende wet- en regelgeving.

Cloud CRM Salesforce voor Startups

Change Management: verbind mensen aan processen

Het implementeren van nieuwe software, zoals Salesforce Energy & Utilities Cloud, gaat niet alleen over technologie; het gaat ook over mensen en processen. Change management is het proces van het plannen en beheren van veranderingen binnen een organisatie om de acceptatie van nieuwe systemen te vergemakkelijken.

In de energiebranche is het belangrijk om de werknemers te betrekken bij de veranderingen die plaatsvinden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van training en ondersteuning om ervoor te zorgen dat medewerkers comfortabel kunnen werken met de nieuwe tools. Het betrekken van teams bij de besluitvorming en het luisteren naar hun feedback is ook van onschatbare waarde. Laat hen de voordelen zien van het nieuwe systeem en neem ze mee in de keuze die je hebt gemaakt.

Change management helpt om de transitie maken naar een cultuur waar data centraal staat in besluitvorming en operationele processen.

Agile Implementatiemanagement: Flexibel en Adaptief

In een snel veranderende branche is het traditionele, lineaire projectmanagement niet altijd de beste aanpak. Agile implementatiemanagement is een benadering die flexibiliteit en adaptiviteit benadrukt. Het stelt organisaties in staat om snel te reageren op veranderingen en prioriteiten opnieuw te beoordelen in overeenstemming met de zakelijke doelen.

Met Salesforce Energy & Utilities Cloud kunnen organisaties profiteren van de voordelen van agile implementatie. Dit omvat het in fasen uitrollen van nieuwe functies, regelmatige controlepunten voor feedback en continue verbetering van de software.

Deze aanpak helpt energiebedrijven om wendbaar te blijven en snel te reageren op veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.

Heb je een vraag?

Onze collega’s staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Gelukkige klanten

In de energiemarkt is klanttevredenheid misschien wel het belangrijkste onderscheidende vermogen. Prijzen zijn over de grote lijn vergelijkbaar en er is veel concurrentie. Hoe maak je de klantreis dan zo prettig mogelijk? Door de ervaring persoonlijk te maken. En dat persoonlijke karakter bereiken we met een 360-graden beeld van elke klant.

Wat is een 360-graden beeld van de klant?

Een 360-graden klantbeeld is een holistisch overzicht van een klant, waarin alle relevante informatie en interacties met de klant worden samengebracht. Dit gaat verder dan alleen basisinformatie zoals naam en contactgegevens, maar omvat ook gedetailleerde gegevens over het energieverbruik, historische transacties, klantenservice-interacties en zelfs gedragsanalyses. Het doel is om een diepgaand inzicht te krijgen in wie de klant is en hoe het bedrijf waarde kan toevoegen aan hun leven.

Die waarde moet ten eerste worden ervaren door de klant. Denk hierbij aan:

Verbeterde klantenservice

Een 360-graden klantbeeld stelt energiebedrijven in staat om direct te reageren op de behoeften van de klant. Wanneer een klant bijvoorbeeld een vraag heeft over hun factuur, kan de klantenservicemedewerker snel toegang krijgen tot de factuurgegevens en de klant adequaat helpen. Ook kun je als energiemaatschappij proactief communiceren als er mogelijkheden zijn die een voordeel opleveren voor de klant. Stel je eens voor dat je een geldbesparend voorstel van je energieleverancier krijgt, zónder dat je er zelf om hebt gevraagd. Dan is loyaliteit bijna gegarandeerd.

Persoonlijke ervaring

Met een volledig begrip van het klantprofiel kunnen energiebedrijven gepersonaliseerde diensten en aanbiedingen aanbieden. Bijvoorbeeld, als een klant geïnteresseerd is in groene energie, kan het bedrijf relevante opties presenteren. Hoe relevanter de communicatie, hoe persoonlijker hij aanvoelt. En dan voelt marketing niet meer als marketing…

Efficiency

Klanten hoeven niet telkens dezelfde informatie te verstrekken wanneer ze contact opnemen met het energiebedrijf. Dit bespaart tijd en vermindert frustratie, wat leidt tot een positievere klantervaring.

Transparantie

Klanten kunnen hun eigen gegevens en transactiegeschiedenis inzien, wat de transparantie vergroot en het vertrouwen tussen het bedrijf en de klant versterkt.

Daarnaast levert dit 360-graden beeld ook de nodige voordelen voor jou als energiebedrijf:

Verbeterde klantrelaties

Door klanten beter te begrijpen en aan hun behoeften te voldoen, bouw je sterkere en langdurige klantrelaties op. Dit vertaalt zich vaak in loyaliteit en een lager verloop van klanten.

Verhoogde efficiency

Een 360-graden klantbeeld stroomlijnt interne processen. Klantenservicemedewerkers kunnen problemen sneller oplossen en verkoopmedewerkers kunnen gerichter werken.

Cross-selling en Upselling

Door te begrijpen welke producten of diensten klanten nodig hebben op basis van hun gedrag en behoeften, kunnen energiebedrijven gericht cross-selling en upselling kansen benutten.

Klantgerichte innovatie

Het hebben van gedetailleerde klantinformatie stelt bedrijven in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die nauw aansluiten bij de wensen en verwachtingen van klanten. Terugverdientijd van de innovatie is zonder giswerk sneller gerealiseerd.

Datagestuurde besluitvorming

Een 360-graden klantbeeld levert waardevolle inzichten op. Dit kan variëren van capaciteitsplanning tot marketingstrategieën.

Maatwerk integraties

Van zichzelf heeft Salesforce al een scala aan mogelijkheden, zeker gelet op Salesforce Energy & Utilities Cloud. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat een koppeling gemaakt moet worden om Salesforce nog beter aan de processen in je organisatie te linken. Hiervoor ontwikkelen de musQueteer developers met Ruby on Rails en op het Heroku Cloud platform. Onze developers ontwikkelen high secure webapps die cyber aanvallen effectief het hoofd bieden, zowel aan serverzijde als aan clientzijde.

Op Cloud platform Heroku bouwen wij elke gewenste webapp (bijvoorbeeld met de Ruby programmeertaal). Ontwikkelen op Heroku is eenvoudig gemaakt en deployment is supersnel. Heroku heeft in verhouding namelijk maar weinig rekenkracht nodig.

Ervaren support voor soepele processen

In Life Sciences wordt gewerkt in de onderzoeksfeer, maar ook met mensen in kritieke omstandigheden. Daarom is het essentieel dat je altijd kunt vertrouwen op je data en er slechts minimaal storingen optreden. Salesforce heeft een uitgebreid track record op dat gebied en wij staan hier vierkant achter. In het zeldzame geval dat er toch iets misloopt, staat onze kundige en klantgerichte support afdeling voor je klaar om alles zo snel mogelijk weer draaiend te krijgen.

Meer weten over Salesforce in de Energiebranche?

Plan vrijblijvend een demonstratie!

Meer weten over IT Projectmanagement?

Lees dan hier verder: